Idag provade jag på ett nytt recept som är perfekt till jul nämligen saffranskaka! Den är en hälsosammare variant eftersom den innehåller mindre socker & fikon. Därför vill jag dela & rekommendera detta goda recept till er! Den är dessutom super enkel & går fort att göra. Jag älskar saffran så därför passade det här receptet extra bra...
Recept på Saffranskaka
Ingredienser:
● 1 kuvert saffran (0,5 g)
● 1 tsk strösocker
● 4 dl vetemjöl
● 1 dl strösocker
● 2 tsk bakpulver
● 100 g smör, skuret i kuber
● 2 dl mjölk
● 3 färska fikon
Kryddblandning:
● 1 tsk nystött kardemumma
● 1/2 tsk kanel
● 1 msk råsocker
● 1 tsk strösocker
● 4 dl vetemjöl
● 1 dl strösocker
● 2 tsk bakpulver
● 100 g smör, skuret i kuber
● 2 dl mjölk
● 3 färska fikon
Kryddblandning:
● 1 tsk nystött kardemumma
● 1/2 tsk kanel
● 1 msk råsocker
Garnering:
● Eventuellt florsocker
● Eventuellt florsocker
Så gör du steg för steg:
1. Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en lång brödform.
2. Stöt saffran med socker i en mortel. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Tillsätt smöret och nyp ihop till smulor.
4. Häll i mjölk och rör till en tjock smet.
5. Bred ut smeten i formen och pensla med mjölk.
6. Skär fikonen i klyftor och stick ner dem till knappt hälften i kakan.
7. Strö över kryddblandningen.
8. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter tills den precis är klar (prova med sticka).
9. Låt svalna i sin form.
10. Pudra eventuellt med florsocker.
Källa: Amelia
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar