12 november, 2012

Senaste nytt om hälsa & livsstil - vad säger forskningen

På en av hälsomässans föreläsningar "senaste nytt om hälsa & livsstil" - vad säger forskningen framkom många intressanta saker som jag tänkte dela med mig av här i bloggen!
 
Viktig information om folkhälsan:
 
Något som har hänt är att vardagsrörelsen har minskat & motionerandet har ökat. Förändringar i yrkesrelaterad fysisk aktivitet förklarar en stor del av viktuppgången i USA. Var tionde dödsfall beror på bristen på fysisk aktivitet som blivit en pandemi. Det finns starka samband emellan fysisk inaktivitet & alla stora folkhälsoproblem som hjärt-kärl sjukdom, demens, alzheimer, diabetes typ 2, metabola syndromet, vanliga cancerformer & depression. En bra kondition minskar risken för bukfetma. Nya behandlingsstudier visar att fysisk aktivitet bromsar kognitiv nedsättning som exempelvis demens. Nybildning av hjärnceller som uppstår av fysisk aktivitet bromsar åldrandet. Hjärnan krymper när vi blir äldre & det är aldrig försent att bli fysiskt aktiv & leva hälsosamt.
 
Det är livsfarligt att sitta still, men det lönar sig att ta en paus på en minut & röra sig lite. Ta varje tillfälle till rörelse & begränsa stillasittande tid. Medelhavsmat ökar livslängden, minskar risken för cancer & hjärt-kärl sjukdomar. LCHF med vegetabiliskt fett samt protein minskar risken för dödlighet. Det finns starka samband mellan lågt intag av kolhydrater samt högt intag av protein & hjärt-kärl sjukdom. Vi bör äta mer av fullkornsprodukter, frukt, bär, rapsolja, nötter & fisk & mindre av mättat fett, socker samt salt. Nitrat i exempelvis spenat har visat på många positiva hälsoeffekter som minskad risk för blodproppar, motverkar bukfetma, sänker blodtrycket, förbättrar den fysiska prestationsförmågan & är bra för det metabola syndromet.
 
Tankeställare:
I Sverige äts det 14 kg godis per person & år!
 
Egna tankar:
Det är då inte så konstigt att ohälsan i dagens samhälle ökar i takt med folkhälso sjukdomarna. Fetma epidemin bara växer & blir allt större. Alla människor måste börja ta ansvar över sin egen hälsa, livsstil & levnadsvanor för att skapa en bra framtid!
 
Kram Sofie

 
 
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar